Skip to content

TC VICOGNE - December MAGAZINE

Dank u wel voor 2020, en een voorspoedig 2021

Vicogne Magazine december

Beste leden,

2020 was geenszins een verloren tennisjaar, integendeel. We speelden meer dan ooit, en ondanks Corona hebben nieuwe leden de weg naar onze tennisclub gevonden.  Dank je wel voor jullie vertrouwen in de club.  Dank je wel voor de fairplay en jullie verantwoordelijkheidzin in de moeilijkste maanden van de crisis.  Op naar 2021, het jaar van het vaccin en van de hoop.  Op naar een relatief normaal clubjaar, met eindelijk opnieuw leuke tennisevents en tornooien.  In normale tijden lijkt de “standaard” nieuwjaarswens een cliché, maar dit jaar krijgt hij een zeer waarachtige en oprechte dimensie: In naam van het voltallige bestuur, wens ik jullie een voorspoedig 2021 en bovenal een goede gezondheid.

Bart

Voorzittter

Vicogne Magazine december

Lidgelden 2021 vanaf januari online

Vicogne Magazine december

Vanaf 1 januari kan iedereen zich opnieuw lid maken voor het komende seizoen.  Zoals steeds is het aan de rappe voor de beste voorwaarden, want we werken opnieuw met een kortingstarief voor vroegboekers.  Niet getreurd, we geven méér dan voldoende tijd om in te schrijven want het kortingstarief geldt net zoals vorig jaar tot 15 februari.  Joepie, méér dan genoeg tijd om online te registreren 😊.  Ook dit jaar zullen we werken met online inschrijvingen via Tennis Vlaanderen.  Dat is voor ons als club een stuk gemakkelijker om te verwerken; we zijn namelijk met een stuk meer leden dan vroeger 🤩.

Opgelet voor interclub-spelers: Tegen 31 januari moeten we de lijsten doorgeven van de voor het seizoen 2021 aangesloten leden die interclub willen spelen.   Wil je graag interclub spelen?  Maak je dan zeker lid vòòr die datum.

In de eerste week van januari mag je een clubmail verwachten met meer informatie over de manier waarop u uw lidmaatschap kan registreren via Tennis Vlaanderen. We helpen je op weg bij elke stap.

Hieronder vind je alvast onze tarievenlijst.

Vicogne Magazine december

Interclubnieuws

Vicogne Magazine december

Wat zal Interclub brengen in 2021? Hopelijk wordt het een beter scenario dan 2020. Maar we zijn hoopvol wat dit betreft.

De algemene en gewestelijke richtlijnen interclubrichtlijnen van Tennis Vlaanderen zijn zopas verschenen en we kunnen nu starten met de voorbereidingen. Alle reeksen zijn hetzelfde als 2020 en de eerste wedstijd start op 22 april 2021. Begin februari moeten de ploegen zijn doorgeven aan Tennis- Vlaanderen met een minimumaantal namen per ploeg, Daarom ook dat het lidgeld voor de interclubspelers begin februari moet betaald zijn. Eénmaal goedgekeurd kunnen er nog steeds leden bij een ploeg toetreden maar kunnen er geen nieuwe ploegen meer worden toegevoegd.

Daarom doe ik nu al een oproep: “wie wenst interclub te spelen in 2021?”

Als je je vorig jaar al opgaf voor interclub en je wil er in 2021 graag ook opnieuw bij zijn, dan volstaat het om je kapitein nu reeds te verwittigen en je lidgeld tegen begin februari te betalen.

Wie nog nooit interclub heeft gespeeld OF wie een nieuwe ploeg wil vormen, neemt best contact op met mij via jaklien.deroo@tcvicogne.be (interclubverantwoordelijke).  Ik zal dan de mogelijkheden onderzoeken en bekijken bij welke ploeg je kan aansluiten.

Hieronder een overzicht van de actuele situatie

Vicogne Magazine december

Zijn er intussen reeds vragen, stel ze gerust

Jaklien, interclubverantwoordelijke

Vicogne Magazine december

De Clubvrijwilliger: Steve Dobbelaere

Vicogne Magazine december

Onze vrijwilligers hebben het hele seizoen het volle pond gegeven in het clubhuis en na het seizoen is er tijd voor wat reflectie over hun ervaringen.  In de vorige editie van ons magazine gingen we van start met Edwin Van Ham en Stijn Ingelbrecht.  In het tweede artikel uit de reeks, geven we het woord aan Steve Dobbelaere.

Waarom was je graag vrijwilliger bij TC Vicogne (om het met Jambers te zeggen: wat drijft je..)

Ik vind dat een rare vraag Paul, vooral omdat het antwoord zo voor de hand ligt… Ik doe het omdat God mij dit persoonlijk heeft gevraagd. Wanneer ik op een vroege ochtend naar mijn werk wandelde hoorde ik een zware stem in de lucht. En in Zijn typische God-stem, zei God: “Steve, jij zal voortaan nu en dan achter de bar staan van het clubhuis van de Vicogne!”. Als jij die vraag moet stellen vrees ik voor jouw onsterfelijke ziel Paul jongetje. Het is dringend, maar nog niet te laat! Je kan jezelf nog redden! Omarm de Heer en verbeter je leven Paul!

Maar nu serieus 😊. Ik ben zelf een tiental jaar clubbestuurder geweest en ik weet hoe belangrijk het is voor een sportclub dat er voldoende mensen zijn die eens de handen uit de mouwen steken. Ook voor de vrijwilligers onderling is het belangrijk dat de taken kunnen verdeeld worden, zodat het niet steeds dezelfde personen zijn die al het werk doen. Ik draag daar graag mijn steentje toe bij. Vele handen maken licht werk, zeg maar. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om nu en dan eens voor “cafébaas” te spelen. Ik heb dit in het verleden vaak gedaan op fuiven, in jeugdhuis Creatuur of in een winkeltje dat ik een jaar lang heb gerund in mijn middelbare school. Voor mij is dit een heel toffe manier om aan vrijwilligerswerk te doen.

Wat zijn je ervaringen als vrijwilliger bij TC Vicogne in dit toch wel aparte jaar?

Positief: de leden en de vrijwilligers werden goed geïnformeerd en alle instructies en veiligheidsmiddelen waren duidelijk zichtbaar aanwezig. Het bestuur en de vrijwilligers zaten op één lijn en steunden elkaar in het veilig houden van de club. Op dit gebied mogen we trouwens ook een dikke pluim geven aan Tennis Vlaanderen. De federatie zat er telkens weer kort op om de wisselende regels heel concreet te vertalen in verstaanbare en haalbare richtlijnen voor clubs en sporters.

Hoe hebben jullie het ervaren om de bar te doen dit seizoen?

Het was zeker een stuk rustiger aan de bar dan anders, waarschijnlijk mede door het verplichte sluitingsuur. Binnen in het clubhuis is het dit jaar nooit een feestje geworden, maar op ons terras was het toch dikwijls zeer gezellig.

Alle verhoudingen in acht genomen zijn mijn ervaringen dit jaar opnieuw positief. De leden en bezoekers aan het clubhuis hebben zich volgens mij mooi aan de veiligheidsrichtlijnen gehouden. Als vrijwilliger heb ik mij alvast op geen enkel moment druk moeten maken hierover.

Enige minpuntje lijkt mij de registratie van de bezoekers aan het clubhuis. Ik vermoed dat dit in de meeste gevallen niet werd gedaan. Ik zou dan ook voorstellen om dit in de toekomst doodsimpel te houden met papier en stylo. Dit lijkt op de meeste plaatsen nog het best van al te werken. We hadden wel het reservatiesysteem als back-up. In noodgevallen konden we altijd daar nog op terugvallen, maar zo ver is het gelukkig niet moeten komen. Covid-19 bleef netjes buiten onze poorten.

Hoe denk je dat de leden dit jaar hun clubhuisbezoeken ervaren hebben, gezien het aparte jaar?

Ik ken de cijfers niet, maar naar mijn aanvoelen was het een stuk kalmer dan anders. Heel wat sporters gingen meteen naar huis en velen bleven minder lang plakken. De bar was ook iets meer gesloten dan in andere jaren. Niettegenstaande dat, werd het vaak best gezellig op het terras.

Ik denk dat de leden in ieder geval al heel blij waren dat we de bar konden en mochten openen. Sporten doe je toch niet alleen maar voor je conditie, maar ook omdat het plezant is voor en na de inspanning. Van zodra het clubhuis weer open mocht zag je toch weer meer sfeer en beleving op de club.

Vond je dat je genoeg gesteund werd door het bestuur omtrent de corona-maatregelen en heb je feedback voor ons?

Mijn leraren hebben het nog zo benadrukt vroeger: lees goed alle vragen voor je de toets invult 😊 Ik heb blijkbaar al te vroeg in deze vragenlijst geboft met de ondersteuning door het bestuur.

Echt waar: volgens mij was de ondersteuning vanuit het bestuur top. Jullie hebben in moeilijke momenten alles heel goed en heel concreet vertaald naar onze situatie. De indeling, de instructies ter plaatse, de uitleg, de beschermingsmiddelen, de ondersteunende communicatie tussendoor aan alle leden via mail, website, clubmagazine, enz… Alles was er. Dit heeft ervoor gezorgd dat de maatregelen behoorlijk goed werden nageleefd door sporters en vrijwilligers, zelfs op momenten dat er in de praktijk nog weinig besmettingsgevaar was. Sportkantines hebben een slechte naam gekregen qua corona-veiligheid, maar ik ben er zeker van dat veel professioneel gerunde horecazaken nog één en ander kunnen leren van de manier waarop het bestuur dit heeft aangepakt.

Dit is trouwens niet enkel mijn mening als vrijwilliger van TC Vicogne, maar ook mijn mening als lid van de lokale veiligheidscel van Bredene, die al van bij de start de corona-crisis van heel nabij opvolgt. Ik weet als geen ander hoe moeilijk en onduidelijk het op sommige momenten is geweest en welke kloof er soms gaapte tussen de vage beslissingen van de hogere overheid en de concrete situatie ter plaatse. Jullie hebben dat echt heel goed gedaan!

Vicogne Magazine december

… opnieuw

Vicogne Magazine december

Het jeugdfonds bevestigen in 2020: dat was het doel. Het bleek bij de opstart van het outdoorseizoen echter een moeilijke opdracht. Corona zorgde ook hier voor veel vraagtekens en bijhorende paniek. Gelukkig hadden al heel wat jeugdspelers tijdens het winterseizoen van 19-20 deelgenomen aan tal van tornooien. Heel wat criteria waren hierdoor al afgevinkt.

Maar tijdens de zomer bleek dat Corona een grotere impact had dan verwacht, en voor veel clubs werd het moeilijk om de resterende criteria te behalen.  Tennis Vlaanderen kwam “to the rescue”: onze federatie heeft de clubs een handje geholpen en een freeze van de criteria voorgesteld. Oef, geen stress meer.  Onze reeds behaalde criteria uit het verleden volstonden.  Dit is opnieuw een mooie erkenning vanuit tennis Vlaanderen waardoor we extra werkingsmiddelen krijgen die we gebruiken op stage en jeugdtornooien.

Voor het volgende jaar zal er heel wat veranderen. De labels worden voorzien van medailles. We hebben alvast een mooi doel voor de komende jaren! Dat we maar rap outdoor kunnen spelen om verder te bouwen aan een tennisclub met fijne clubwerking voor elke jeugdspeler (starter, recreant en competitiespeler).

Inge
Jeugdverantwoordelijke

Vicogne Magazine december

Het vuur aan de schenen van... Yves Qually

Vicogne Magazine december

Hoe ben je bij TC Vicogne terecht gekomen? 

ik  was voorzitter van wielertoeristenclub BREDUINIA en ons lokaal was enkele jaren geleden in de vicognehoeve, ik zag toen al dat er gretig werd getennist en was toen al van plan om ooit te tennissen, bij deze…

Wat spreekt er je bijzonder aan in het tennissen? 

Nieuwe contacten spraken mij wel aan, het is een totaal andere mentaliteit

Hoe kijk je terug op de vorige tennisseizoenen? 

de eerste twee jaar waren een leerschool, moest van 0 beginnen, maar gaandeweg kreeg ik steeds meer vat op het spel…toen sloegen corona en medische problemen toe…

Wat zijn je sterke punten als tennisser?

ik doe niets liever dan balletjes droppen net over het net…

Heb je een voorbeeld in het profcircuit en waarom? 

ik heb een enorme bewondering voor alle toppers, zowel bij de dames als bij de heren, hoe zij op dat balletje slaan, amai,ooit zou ik een hardere opslag willen, maar ja, te laat begonnen zeker…

Wat zou je nog graag zien gebeuren in je favoriete tennisclub? 

het is goed zo, voor mij moet dat niet meer zijn

Wie zit er mee aan tafel tijdens je droomdate? 

Mijn vriendin Heidi…

Wat is je ultieme droom? 

dat ik zo vlug mogelijk kan herbeginnen met tennis…

Vicogne Magazine december

Tennisclub Vicogne

Blauwvoetlaan 2
8450 Bredene

Vicogne Magazine december

©2020 Tennisclub Vicogne | Privacy | Huishoudelijk reglement